Cross linking

Šta je Cross linking?

Cross linking ili Ultra B2 metoda je novi oblik lečenja keratokonusa koji se pokazao kao jedini način za zaustavljanje progresije bolesti. Cilj zahvata je povećanje stupnja umrežavanja kolagena u rožnjači kako bi se ponovno uspostavila zadovoljavajuća mehanička stabilnost. Ova metoda kombinuje ultraljubičastu svetlost i vitamin B2 (riboflavin). To je bezbolna, vremenski kratka i neagresivna intervencija.

Prevencija za keratokonus ne postoji. Ne postoji terapija kapima ili drugim lekovima za izlečenje keratokonusa. Operacija je jedini način lečenja. Rezultat operacije jeste zaustavljanje širenja keratokonusa. Ne može se ispraviti već nastalo pogoršanje, samo se zaustavlja na nivou na kom je i sprečava se dalje širenje keratokonusa.

Cross linking predstavlja terapijsku metodu vitaminom B2 i UV zracima (Ultra B2, UVX ili CCL) koja učvršćuje kolagen i stabilizuje rožnjaču, zaustavlja istanjenje i ispupčenje rožnjače, i na taj način zaustavlja napredovanje keratokonusa. Vitamin B2 je biokompatibilna supstanca čija struktura upija ultraljubičasto svetlo, može da umreži deo kolagena koji je popustio, a da pri tom ne menja providnost. Ova operacija je povezivanje kolagena rožnjače sa riboflavinom, ili CXL, CCR i CCL. Riboflavin stvara nove veze sa susednim plažama kolagena u stromalnom sloju rožnjače što dovodi do jačanja mehaničke sile same rožnjače. Generalno se skida epitelni pokrov rožnjače da bi riboflavin lakše dospeo u stromu. Nova metoda služi da učvrsti rožnjaču, onemogućavajući dalju deformaciju.

Operativni tok

Intervencija Cross linking traje oko pola sata i izvodi se u lokalnoj, kapljičnoj anesteziji. Ovo tretiranje umrežavanja u svrhu stabiliziranja rožnjače sprovodi se ambulantno. Zbog primenjenih kapi za oči s anestetičkim delovanjem ovaj je postupak potpuno bezbolan.

Pre samog zračenja UV-svetlošću delom se otkloni epitel rožnjače kako bi se poboljšala difuzija u tkivo. Skida se blagi površinski sloj epitela, zaštitnog sloja rožnjače. Stavlja se vitamin B2 u vidu kapi i ostavlja 15-ak minuta da bi se dalo vremena da prođe kroz čitavu rožnjaču, da je ispunji po debljili i da uđe u prednju komoru. U vremenskom intervalu od 2 minuta apliciraju se 2-3 kapi riboflavina koji apsorbuje UV-zračenje. Pritom se 90% UV-svetlosti apsorbuje u rožnjači tako da ne postoji opasnost za sočivo odnosno mrežnjaču oka.

Osvetli se ultraljubičastim svetlom oko pola sata, uz stalno obnavljanje vitamina B2 i anestetika. Za to vreme pacijent je komforan, razgovara sa osobljem ili sluša muziku.

Zatim se stavlja antibiotik.

Na kraju se stavlja meko kontaktno sočivo koje je specijalno terapeutsko sočivo. Njegova uloga je da štiti oko dok epitel ne zaraste. To traje svega par dana, nakon čega se ovo sočivo skida.

Postoperativni tretman

Tokom prvog dana nakon Cross linking metode treba očekivati bolove jer epitelni sloj rožnjače mora srasti preko slobodnih živaca rožnjače. Bolovi se mogu ublažiti primenom kapi za oči i tableta protiv bolova. Postoperativni tretman kapima je neophodan i traje nekoliko meseci, uz redovne kontrole. Pacijent može da nastavi da nosi kontaktna sočiva najčešće mesec do dva posle intervencije. 7 do 10 dana nakon operacije pacijent se vraća u stanje u kakvom je bio pre intervencije. Cross linking se može koristiti uz druge korektivne metode, kao npr. implantaciju Ferrara prstenova, ili u ređim slučajevima, uz limitiranu lasersku intervenciju PRK. Definitivni rezultat može se očekivati nakon otprilike 3 meseca.

Ko je najbolji kandidat za operaciju?

Najbolji rezultati postižu se kod pacijenata mlađih od 36 godina, s vidnom oštrinom slabijom od 0,9 i maksimalnom zakrivljenošću rožnjače manjom od 59 dioptrija. Pacijenti moraju imati dovoljnu debljinu rožnjače i dokazanu progresiju zakrivljenosti strmijeg meridijana od 1 dioptrije merenu Scheimpflug kamerama ili 2 dioptrije mereno videokeratoskopima i drugim savremenim keratometrima. Preporučuje se oprez ukoliko postoje podaci o ranijim virusnim upalama i drugim bolestima rožnjače. Zbog mogućih promena rožnjače u trudnoći, zahvat se ne preporučuje ženama koje su trudne ili planiraju trudnoću.

Moguće komplikacije

Kao prolazne nuspojave tokom prvih dana nakon operacije navode se crvenilo oka, svrabež, pečenje kao i mutan vid kao i zaslepljenost jakom svetlošću.

Više o Cross linking metodi pogledaje u Cross-linking.pdf