Dobre navike čuvaju oči

Dobre navike cuvaju oci

Da li znamo kako da čuvamo zdravlje oka i šta zavisi od nas, šta moramo što pre prepustiti lekaru i savremenoj medicini.

Kratkovidost, dalekovidost, astigmatizam i staračka dalekovidost su mane oka, a sve ostalo su bolesti ili ozbiljni poremećaji, od kojih neki zahtevaju hirurške intervencije. Da bi sačuvali zdravlje oka bitna je redovna kontrola jednom godišnje, ali kod onog oftalmologa koji je radom i odnosom prema pacijentima zaslužio poverenje.

Zdrave navike koje su dobre za ceo organizam gode i oku. Preporučuje se što češći boravak u prirodi, gde pogled može da se prostire u nedogled, gde mu ništa ne stvara granice, jer smo u savremenim uslovima života i rada stalno ograničeni zidovima, barijerama i naš pogled je sputan.

Najčešći problemi nastaju zbog preteranog naprezanja. Čitanje noću kod mladih najčešće ne izaziva problem. Kod starijih, ako je osvetljenje loše može da izazove i akutni napad glaukoma. Poseban oprez preporučen je osobama koje nose kontaktna sočiva. Nikako ne smeju da spavaju s njima. Sočiva ne treba nositi kada se ide na bazen, jer ju moguća infekcije amebom, koja se izuzetno teško leči.
Nužno je nositi samo odgovarajuće naočare, po uputstvima oftalmologa, nikada ih ne treba pozajmljivati od drugog ili kupovati na pijaci, ma koliko se činilo da odgovaraju.
Vežbe za očne mišiće
Kao što se preporučuju vežbe za ramena, trbušne, nožne mišiće tako postoje i vežbe za oči.

  1. Udobno sedite i ispravite leđe. Zamislite ispred sebe ogroman sat i idite pogledom od 1 , 2, 3, pa tako do davanaest sati, zadržavajući se par sekundi na svakoj cifri. Potom napravite i krug unazad.
  2. Gledajte u vrh svog nosa, a zatim u daljinu. Ovu vežbu treba ponoviti polako, pet-šest puta.
  3. Pogledom praviti mašnu, to jest iz ćoška u ćošak usmeravati pogled, od donjeg u gornji ćošak, dijagonalno i suprotno.
  4. Intenzivno trljati dlanove dvedetak sekundi, a zatim njima prekriti zatvorene očne kapke. Oseti se prijatna toplina.