Kako izabrati naočare za sunce

Kako izabrati naočare za sunce

Često se misli da sunčeva svetlost zbog zablještenja samo smeta očima, a manje je poznat njen vrlo štetan uticaj na oči. Uz naočare, nošenje šešira sa širokim obodom može da i do 50 odsto smanji količinu UV zraka koja dolazi do oka.

Sunce je oduvek simbol života i dobrobiti. Blagotvorno deluje na telo, a posebno na dušu, na raspoloženje i lučenje hormona serotonina. Ali, sa suncem se mora oprezno. Stalni je izvor ultraljubičastog zračenja koje, u slučaju veće izloženosti, može biti i te kao štetno za čoveka. Zgrade, putevi i druge površine takođe reflektuju UV zrake. Zato treba nopsiti naočari za sunce i u hladu.
Nežna tkiva oka

UV zračenje loše deluje na kožu, ubrzava joj starenje, povećava se i opasnost od raka kože. Sunčeva svetlost smeta očima, a ima štetan učinak na vid. Atakuje na gotovo sva tkiva oka, a duga izloženost UV zracima posebno šteti sočivu i mrežnjači. Vidljivi deo spektra – plavo svetlo kratkotalasne dužine, posebno šteti mrežnjači oka. Ubrzava se nastanak katarakte, a u mrežnjači na mestu žute mrlje nastaju degenerativne promene, koje nepopravljivo oštećuju vid. Čak i kratko gledanje u sunce, bez zaštite može nakon desetak sekundi jako i trajno oštetiti žutu mrlju koja je fokus oka.

Kako izabrati naočare za sunce

Kako odraslima, tako i deci preporučeno je nošenje sunčanih naočara, kvalitetnih, prilagođenih uzrastu, koje prijanjaju uz njihovu glavu.
Najefikasnije se štitimo kvalitetnim sunčanim naočarima koje filtriraju celokupno UV zračenje. Nemaju sve naočare za sunce filter koji blokira sve UV zrake. UV zaštita ne zavisi od boje i zatamnjenosti stakala. Svetlo braon staklo može da omogući istu UV zaštitu kao i tamno sivo staklo. U zaštiti od „plavog zračenja” boja ima značajnu ulogu. Stakla koja blokiraju ovo zračenje su bronzane, bakarne, narandžaste ili smeđe boje.

Osobe koje nose naočare za vid mogu imati i dioptrijske sunčane naočare, ili one s metalizacijom ili fotoosetljivim staklima. Treba ih kupovati u optičkim radnjama ili dobrim sportskim trgovinama.
Ne preporučuju se jeftine naočare koje nemaju zaštitu od UV zračenja. Uz to, one imaju slabu optičku čistoću i često daju iskrivljenu sliku, to dovodi do naprezanja vida i zamora. Pri nabavci sunčanih naočara osim izgleda i cene, treba voditi računa o kvalitetu. Odaberite one koje daju ugodnu i ne previše tamnu sliku.

Sunčane naočare se razlikuju po:

  • Modelu – Preporučuju se modeli s većim staklima, ili poluzaobljene, koje štite i sa strane od reflektovanih zraka. Takve kao što nose jedriličari i biciklisti.
  • Materijalu – Mogu biti od stakla, koje je nešto teže, ili od kvalitetne plastike. Za one koji se bave bilo kojim sportom preporučuju se izrađene od tvrde plastike zbog otpornosti na udarac.
  • Zatamnjenju – Tamnija stakla više filtriraju i deo vidljivog spektra, pa je s njima ugodnije jer je manje zablještenje. Jako tamna stakla nisu najbolja za vozače, jer mogu smanjiti moć opažanja.
  • Boji – najčešće su tamnije boje: siva, sivoplava, zelena i braon. Sve daju dobru zaštitu kod srednje jakog i jakog sunca. Žute i narandžaste, kao i ružičaste dobre su za poluoblačno ili maglovito vreme. Žuta stakla ugodna su za vožnju, povećavaju kontrast, a ne zamaraju kod vožnje putem gde ima tunela i izmene svetlo-tama.
  • Vrsti stakala – Osim običnih sunčanih, postoje i fotoosjetljiva stakla, koja menjaju intezitet zatamnjenja zavisno o intezitetu svetla i pogodna su za vožnju. Refleksna stakla (flash) izgledaju kao ogledalo i dobra su kod vrlo jakog sunca, a pogodna su za sportove na vodi. Polarizacijska stakla su vrlo dobra jer pružaju potpunu zaštitu od UV zračenja, a ne zatamnjuju mnogo vid, iako izgledaju tamna, pa su jako pogodna za vožnju.

Zaštitite decu!

Dečje oko je jako osjetljivo na UV zračenje. U rizičnu grupu spadaju i starije osobe, kao i one kojima je operisana katarakta ili imaju bolesti mrežnjače. Deca treba da nose sunčane naočare uz druge mere predostrožnosti – kapica ili šeširić. Bebe i sasvim malu deca koja ne mogu nositi sunčane naočare i tako ne treba izvoditi direktno na sunce u sred dana, već ih u duboko senovitom mestu čuvati od UV zračenja. Česta je pojava da roditelji sebi kupe skupe i dobre sunčane naočale, a dete nema nikakve, ili one vrlo jeftine, jer “šta će mu naočare, ionako će ih brzo razbiti”. Sunčane naočare treba nositi i za sunčanih dana tokom cele godine, poseno u proleće.
Kontaktna sočiva s UV filtrom
Preporučuju se onima koji duže borave na otvorenom ili su tokom leta prinuđeni da rade na otvorenom prostoru. Iako su one dobra zaštita za rožnjaču i dublje delove oka, ne pružaju dovoljnu zaštitu sluzokoži, kao ni od zablještenja. Tako se uz nošenje bilo koje vrste kontaktnih sočiva preporučuju sunčane naočare.

Šta utiče na jačinu zračenja?

UV zračenje veće što smo bliže ekvatoru, što je visina veća, zračenje je jače. Najveće zračenje je između 10 i 14 sati, kada se i ne preporučuje izlaganje suncu.
Nivo UV i „plavog zračenja” je veći na otvorenim prostorima, posebno kada smo u predelima koji reflektuju svetlost, kao sneg, morska pučina ili pesak. Izlaganje UV zracima je manje u gradu, gde visoke zgrade prave hlad.

Neki medikamenti, kao tetraciklini, sulfapreparati, kontraceptivna sredstva, diuretici i sedativi, mogu da povećaju osetljivost na UV zračenje.
Oblaci ne blokiraju značajnije nivo UV zračenja. Rizik od izlaganja ovim zracima je isti i pri oblačnom vremenu. Prozorsko staklo i automobilsko blokira najveći deo UV zračenja.