Keratokonus test i dijagnoza

keratokonus test i dijagnoza

Dijagnozu keratokonusa određuje vaš oftalmolog. On će pažljivo pogledati vaše simptome, istoriju bolesti i izvesti rutinski pregled oka. Ukoliko postoje neki simptomi Vaš oftalmolog će izvršiti detaljne testove kako bi utvrdio pravi oblik vaše rožnjače.

Test za keratinous sadrži:

Refrakciju oka. U ovom uobičajnom pregledu, Vaš doktor koristi specijalnu opremu kako bi izmerio Vaše oko i pogledao da li postoji neka mogućnost dobijanja astigmatizma ili nekog drugog problema sa okom. Vaš oftalmolog će Vas zamoliti da pogledate kroz uređaj koji meri dioptriju. Kako bi izmerili projekciju oka i refrakciju svetla oko mora da se izmeri refraktometrom.

Pregled pomoću biomikroskopa. U ovom testu, Vaš doktor upravlja vertikalnim snopom svetlosti na površini Vašeg oka, kako bi pomoću mikroskopa video stanje Vašeg oka. Prilikom pregleda meri se veličina rožnjače i posmatra se da li postoji neki drugi potencijalni problem u nekom segmentu oka. Keratometrija. U ovom testu, oftalmolog fokusira (usmerava) kružni snop svetla u rožnjaču, kako bi izmerio reflekciju zakrivljenosti vaše rožnjače.

Kompjuterizovano mapiranje rožnjače. Tehnike optičkog skeniranja, kao što su koherentna tomografija i topografija rožnjače, kako bi se uslikala Vaša rožnjača. Ovaj test stvara topografsku mapu i meri dubinu Vaše rožnjače.