Najčešća pitanja o keratokonusu

Keratokonus anatomija

Imam keratokonus, da li ću oslepeti?

najcesca pitanja o keratokonusu Ne, keratokonus nije uslov za oslepljenje, iako se pretpostavlja da će se stanje verovatno postepeno pogoršati. Keratokonus proređuje i izaziva izvrtanje rožnjače. Zdrava rožnjača ima oblik polulopte, dok obolela rožnjača je ispupčena i poprima oblik izbočine. Keratokonus jeste oboljenje koje čini rožnjaču nepravilnog oblika što ima za posledicu izobličenje i smanjenje vida, zamagljen vid na daljinu, osetljivost na svetlost i smanjeno noćno osmatranje. Međutim, uz upotrebu kontaktnih sočiva, većina pacijenata može da ima funkcionalan vid i tako vodi normalan život.

Imam 15 godina i upravo su otkrili da imam keratokonus. Da li drugi ljudi mogu da uoče keratokonus u mojim očima?

Promene na rožnjači koje izaziva keratokonus su toliko male da su potrebni posebni instrumenti i obuka da bi mogli biti uočeni. Osim u najrazvijenim slučajevima, to je praktično nemoguće da neko drugi, osim lekara, primeti da bolujete od keratokonusa.

Da li je moguće da se stanje keratokonusa poboljša, da potpuno nestane ili je to trajno stanje?

Keratokonus ili napreduje ili ostaje stabilno, ne može se poboljšati stanje keratokonusa. Jedino se može zaustaviti dalje pogoršanje.

Da li će se keratokonus situacija pogoršati i koliko brzo će se promeniti?

Keratokonus će se neminovno pogoršati u većini slučajeva, međutim, progresiju je teško predvideti. U nekim slučajevima keratokonus se menja vrlo malo od trenutka kada je prvi put dijagnostifikovan. U drugim slučajevima se javlja brzo napredovanje u relativno kratkom vremenskom periodu. Kada se kod mladog pacijenta pojavi prvi put keratokonus, još postoji šansa da će to značajno napredovati, naročito tokom tinejdžerskih godina. Veoma je važno da se kontrolišu bilo kakve alergije koje utiču na oko tokom ovog perioda, tako da treba izbegavati i trljanje očiju.

Keratokonus je otkriven u mom desnom oku. Hoće li moje levo oko zahvatiti keratokonus?

Keratokonusa je bilateralna pojava (tj. zahvata oba oka) u oko 97% svih slučajeva. Samo oko 3% slučajeva istinski je jednostrana pojava. Najčešće jedno oko će pokazati simptome pre drugog, i stepen težine je obično lošiji u jednom oku i često ostaje ovako.

Hoće li određene aktivnosti, kao što su sport i dugo sedenje ispred kompjutera, ubrzati napredovanje keratokonusa?

Ne postoje dokazi da bilo kakva fizička ili vizuelna aktivnost bitno utiče na progresiju keratokonusa. Izuzetak je trljanje očiju koje izaziva oštećenje rožnjače i time doprinosi bržem napredovanju keratokonusa.

Zašto je ponekad moje viđenje više nego “duplo”?

Imam samo dva oka pa odakle dolaze ostale slike? Više fotografija može biti izazvana disparitetom između dva oka ili iz više zona prelamanja u optičkoj zoni samo jednog oka. Ako vidite dva puta i to nestaje kada zatvorite oči, to je verovatno mora binokularni problema uzrokovanon kada dva oka ne rade zajedno. Uzroci ove pojave su brojni i neki od njih su potencijalno ozbiljni. Mulitple slike u jednom oku javljaju se više kao povremeni u površinskim bolestima oka, kao što keratokonus ili bolesti koje utiču na sočivo ili dužice oka. Po oboljenju od keratokonusa, površina rožnjače koja je proređena kreira višestruke optičke zone i fokusira istu sliku u različitim oblastima mrežnjače, što stvara dodatno uočenje više slika. Kontaktna sočiva obično eliminišu većinu od ovih problema.

Koja je razlika između keratokonusa i “komonvelt” astigmatizma?

Astigmatizam je često stanje gde zakrivljenost jedne ili više optičkih površina oka (rožnjače i sočiva površine) su više zakrivljene u jednom smeru nego drugi. U “regularnom” astigmatizmu maksimalna i minimalna ovlašćenja rožnjače su usklađena sa 90 stepeni jedna u odnosu na druge, dok su neusklađene u “neregularnom ” astigmatizmu. Jaje je dobar primer površine sa redovnim astigmatizmom, dok narandžasta (sfera) je dobar primer površine koja nema astigmatizam. Keratokonusa je degenerativno stanje u kojem se rožnjača proredi u pogođenim područjima. Ovo može dovesti do astigmatizma – često redovno u početku, ali postaje i uslov za napredovanje keratokonusa. Moguće je da se regularni astigmatizam koriguje naočarima ili mekim kontaktnim sočivima, ali neregularni astigmatizam, gde rožnjača može imati više krive (davanje više fokusira), nemoguće je da se koriguje stanje naočarima ili mekim kontaktnim sočivima.

Koje je značenje brojeva koji se koriste da opišu stepen astigmatizma?

Astigmatizam se meri u diopters (D), standardnoj optičkoj meri. Jednostavno rečeno, dioptrija predstavlja recipročne vrednosti žarišnih daljina izraženih u metrima. Na primer, pacijent sa 2D, kratkovidost će imati daleko žarište 1/2 metra. Pacijent sa 4D će imati žižnu daljinu od 1/4 metra ili 25cm. Pacijent sa 1/2 D će imati zajedničku tačku 2 metra u daljini. Mnogi pacijent imaju stepen astigmatizma između 0,25D i 2,00D. Između 2,25D i 3,75D je ređe, ali još uvek vidi. Kod keratokonusa i post-Kan transplantacija pacijent može imati stepen astigmatizma do 10D ili čak i više.

Koja kontaktna sočiva su najbolja za keratokonus?

Ne postoji jedinstveni tip sočiva ili brend koji se radi za svakog pacijenta koji ima keratokonus. U ranim fazama, konvencionalni meki objektivi mogu da deluju izuzetno dobro. Kako keratokonus napreduje, gas-propustljiva (GP) sočiva najbolje funkcionišu kod većine pacijenata. Nažalost, kontaktna sočiva ne mogu sama da isprave vid. Kod onih pacijenata, koji nose naočare ili kontaktna sočiva preko specijalno-dizajniranih sočiva ovo može da pomogne. U nekim slučajevima, ožiljak rožnjače ili drugi problemi mogu ograničiti vid, ali ne iznos korekcije i korekcija će biti potpuno efikasna. Hirurgija može biti najbolji izbor kada je neadekvatan vid kojai se dobija uz korekcije kontakt sočiva.

Mogu li i dalje nosim meka sočiva ako imam keratokonus?

U ranim fazama keratokonusa meka kontaktna sočiva mogu dobro da funkcionišu. U naprednijim fazama meka kontaktna sočiva ne mogu naškoditi, ali retko pružaju adekvatnu ispravku vida. GP kontaktna sočiva obično nude bolju korekciju vida za keratokonus.

Moj prijatelj zbog kratkovidosti nosi meka kontaktna sočiva. Zašto ja ne mogu da nosim meka sočiva kad imam keratokonus?

Nažalost, meka kontaktna sočiva veoma retko daju isti standard vida koja gas-propustiva (GP) sočiva pružaju. Po prirodi, meke objektive zamotajte oko rožnjače koji je doveo do tog istog optičkih pitanjima (iskrivljenu sliku), koji su uzroci keratokonusa rožnjače. GP (krut objektiv) obezbeđuje novu površinu za optičku svetlost koja ulazi u oči, tako da svetlo može da bude usmerena nazad u jednu tačku. Međutim, u nekim slučajevima ranih keratokonusa gde je minimalna distorzija rožnjače, meko sočivo može da obezbedi prihvatljiv standard vida.

Imam 58 godina i dijagnozu keratokonusa. Moj lekar je preporučio kontaktna sočiva, ali nisam ih nosio pre i zabrinut sam da neću umeti da ih koristim u mojim godinama?

Dovoljno je da isprobate kontaktna sočiva. Rukovanje sočiva je daleko lakše nego što zamišljate, a poboljšanje Vašeg vida će biti verovatno značajno. Uverite se da ćete naći stručnjaka za kontaktna sočiva koji je strpljiv, i spremite se da odvojite vreme koje je potrebno da pravilno vežbate kako da stavite i uklonite kontaktna sočiva i kako da ih održavate. Dobra i dovoljna obuka je sve što vam je potrebno da bi poboljšali vid primenom kontaktnih sočiva.

Mogu li da koristim rešenja različitih brendova za kupovinu kontaktnih sočiva i kapi za oči, u zavisnosti od toga šta je u prodaji?

Nedavno objavljeno istraživanje je pokazalo značajne nekompatibilnosti između novijih materijala kontaktnih sočiva i nekih kontaktnih proizvoda za negu sočiva. Rezultat je iritacija i povećani rizik od ozbiljnijih problema. Jasno, nisu svi proizvodi za negu isti. Pre nego što kupite proizvode za negu sočiva konsultujete se sa stručnjakom za kontaktna sočiva. Tako ćete izbeći ovakve probleme.

Nedavno sam primetio “opštu maglu” koja utiče na moj vid kao da moj objektiv nije čist. Ovo obično dolazi nekoliko sati nakon nošenja kontaktnih sočiva. Šta izaziva ovo?

Magljenje može biti izazvano nakupljanjem naslaga na površini kontaktnog sočiva, ili nekim fiziološkim promenama na rožnjači. Ako se magljenje dogodi, uvek uklonite sočivo, očistite ga sa GP za čišćenje i ponovo ga stavite. Ako je problem magljenja rešen onda je to očigledno zbog neke izgradi na površini sočiva. Međutim, ako magljenje potraje, onda je verovatno zbog neke promene na rožnjači poput edema, gde rožnjača bubri i postaje manje transparentna. U tom slučaju trebalo bi da obratite stručnjaku za kontaktna sočiva što je pre moguće, da se utvrdi uzrok vaših simptoma.

Ja sam imao operaciju transplatacije ražnjače i lekar je rekao da očekuje promene u mojoj viziji za nekoliko meseci. Koliko vremena treba da se moje oči stabilizuju, i astigmatizam verovatno da će biti bolje ili gore jer moje oči nastavlja da zaraste? Takođe, da li ću morati da nosim kontaktna sočiva posle operacije?

Isceljenje i refraktivne rezultati posle operacije transplantacije strahovito variraju od pacijenta do pacijenta što je teško predvideti rezultate. Takođe, ne postoji način da saznate da li će biti potrebno nošenje kontaktnih sočiva sve dok se tvoje oči ne stabilizuju. Pored kontaktnih sočiva i naočara, nekoliko hirurških procedura može da se vrši da se smanji astigmatizam posle transplatacije ako je potrebno. Većina pacijenata može da ima jasan vid sa naočarima, ali da bi oba oka radila zajedno i dala dobar binokularni vid, kontaktnih sočiva i dalje je često potrebno.

Imam keratokonus, mogu li da smanjim dioptriju metodom LASIK?

Odgovor je NE. Keratokonus je stanje razređene rožnjače a LASIK metoda je postupak razređivanja rožnjače. Hirurškim putem se tanji i razređuje rožnjača, dakle razređivaće se i oslabiti već slaba rožnjača i time se ubrzava napredovanje keratokonusa i stanje se pogoršava.

Moja sočiva postaju neprijatna u kabinama aviona. Šta mogu da uradim?

Idealno je da nikada ne nosite kontaktna sočiva u kabini aviona zbog smanjenog raspoloživog kiseonika i vrlo niske vlažnosti. To svakako nije idealno okruženje za nošenje kontaktnih sočiva. Oba ova faktora neminovno dovode do suvoće, iritacija, nelagodnost i kasnije smanjenog vremena nošenja. Međutim, za keratokonus pacijenta, nositi sočiva dok letite često nije dobra opcija jer njihova vizija neispravljena i nedovoljna za njih da upravljaju. Zato u toku leta, preporučujemo često (barem jednom u toku sat vremena) upotrebu kapi za kontaktna sočiva, uklanjanje sočiva prilikom spavanja, i uklanjanje sočiva na kratko vreme da bi se očistilo. Takođe imajte svoj nivo hidratacije tela maksimalno pijenjem puno vode i izbegavajte alkohol i kafu, i koji izaziva dehidraciju.

Niste našli odgovor na Vaše pitanje?

Pitajte nas direktno putem naše kontakt strane ili putem naše email adrese