Očuvati zdravlje oka prirodnim putem

Očuvati zdravlje oka prirodnim putem

Oko je najsofisticiraniji organ u ljudskom telu, omogućava da opažamo svet oko nas. Ima li načina da sami utičemo na očuvanje vida i zdravlja očiju? Evo nekoliko saveta za to:

    1. Trepćite, tako prirodno čistite i ovlažujete površinu oka. Kada oko nije napeto, trepnete 10 – 12 puta u minuti. Kada imate slabiji vid ili gledate neprestano u ekran kompjutera ili TV, naprežete oči, nesvesno ih celo vreme držite otvorene, što uzrokuje suvoću i umor očiju. Što češće trepnete -bolje za vaše oči.
    1. Sanjarenje je loše za vid, reč sanjarenje koristi se za mentalnu aktivnost nevažno uključuje li slike ili ne, koja preuzima vidni fokus iako su oči otvorene. Ako vam sanjarenje postane navika to može imati negativan utjecaj na vaš vid. Zatvorite li oči i zamislite li se kako gledate u udaljene objekte, vaše oči će reagovati i promeniti fokus, kao što bi činile da gledaju u nešto udaljeno.
  1. Menjajte fokus:micanje očiju i često menjanje fokusa je najmoćniji način za razbijanje navike buljenja, a na taj način i poboljšate vid. Prirodno oko se lagano pomiče svake sekunde 50 do 60 puta, menjajući u što gleda. To je nužno za jasniji vid, jer se smanjuje napetost vidnog sistema.