Pravovremeno reagovanje u lečenju keratokonusa

Savremena dijagnostika omogućava da se vide i vrlo male promene na rožnjači koje ukazuju da li keratokonus napreduje. Ukoliko je rožnjača jako tanka, za rehabilitaciju vida je indikovana lamelarna transplantacija rožnjače. Kod ove savremene metode transplantira se samo površni oboleli sloj. Unutrašnji sloj ostaje netaknut.

Keratokonus može da zastane u bilo kojoj fazi razvoja. Ukoliko ne napreduje, da bi se rožnjača ispravila, mogu da se ugrade mali plastični prstenovi, posle čega, često, pacijenti ponovo mogu da nose naočare.

Veoma je važan pravilan izbor metoda za zaustavljanje keratokonusa: crosslniking, prstenovi ili lamelarna transplantacija. O tome treba poslušati savet iskusnog lekara, u koga pacijent ima poverenja.

U timu lekara koji su prvi u svetu primenili metod učvršćivanja rožnjače metodom Ultra B 2 crosslinking kod pacijanta sa keratokonusom bio je dr Mirko R Jankov. Ovaj metod je video još 1999. godine kada je švajcarski prof.dr Teo Zajler predstavio nov metod, kojim se učvršćuje rožnjača da se ne tanji i deformiše.
Prva intervencija kod pacijenta je urađena 1997 godine, a tek desetak godina kasnije metod je postao poznat. Može se raditi već kod dece i tinejdžera i tako spreči ozbiljne komplikacije vida.

Po ugledu na zubara

Ideja da potraži materiju koja će rožnjaču učiniti čvršćom i tako zaustaviti napredovaje keratokonusa prof. dr Teo Zajler je dobio –kod svog stomatologa. Devedesetih godina prošlog veka bio je pravi bum belih porcelanskih blombi, koje su zamenile stare, amalgamske. Osnov je u tome što se u zub stavlja bela pasta koja se učvrsti ultraljubičastom svetlošću. Profesor je poželeo da tako i u oko doda neku materiju, providnu, koja će uz pomoć ultraljubičaste svetolosti učvrstiti rožnjaču da se dalje ne deformiše. Vitamin B2 pokazao se baš takav.