Recepti za zdravlje oka

Recepti za zdravlje oka

Nemojte se iznenaditi sledeći put kad posetite doktora ako vam propiše da konzumirate više zelenog povrća, narandžastih paprika i lososa. Ove i mnoge druge namirnice sadrže visok procenat Nutrena koji su potrebni za celokupno zdravlje i funkcionalnost oka.

Zeleno znači dobro kada je u pitanju zdravlje oka

Zeleno povrće kao što su kelj, spanać i zelje sadrže veliku količinu karotena luteina i zeaksantina. Ovi pigmenti su snažni antioksindansi koji štite retinu od efekata plavog svetla.
Zeleniš takođe sadrži puno vitamina C, vitamina E, beta karotena, Cinka i vlakana. Ovi dodatni Nutreni pojačavaju prevenciju od degenrativne starosti makule(žute mrlje).
Kelj je jedan od najzdravijih zelenih povrća i predviđa se da će u budućnosti biti glavni sastojak za zdravlje oka. Salata od kelja je daleko poznata za večinu kultura širom sveta.

Jedite što više narandžastih paprika

Ova jako zdrava namirnica sadrži veliku količinu zeaksantina (zaštitni keratonoid) koji je koncenrisan u žutoj mrlji oka. Naradžaste paprike sadrže visok procenat vitamina C, lutein, vitamin E i betakaroten. Paprike se preporučuju svima a pogotovo deci i mlađoj populaciji za opšte zdravlje oka. Jaja su jako dobra kombinacija sa paprikama jer na sve ovo sto daju paprike pridodaju se još i omega-3 masne kiseline koje su jako zdrave.

Riba

Potrebno je često jesti ribu jer riba sadrži omega-3 masne kiseline. Ove kiseline imaju značajnu ulogu u zdravlju oka tako što smanjuju mogućnost zapaljenja oka. Istaživači su ustanovili da su ribe
severnih mora jako dobre u prevenciji degenerativnog starenja makule (žute mrlje), katarakte i sindroma suvog oka. Najbolji način da uvrstite omega-3 masne kiseline u vašu ishranu jeste da jedete ribe severnih (hladnih) mora. Aljaski losos, sardine, skuše, kalifornijske pastrmke i haringe su najbolji izbor.