Snežno slepilo

snežno slepilo

Snežno slepilo (Photokeratitis) je veoma bolno stanje oka uzrokovanom izlaganjem očiju ultravioletnim zracima bez dovoljne zaštite. Snežno slepilo je nalik na opekotine od sunca na rožnjači i obično se prometi tek nekoliko sati nakod izlaganja. Najčešći simptomi su povećano suzenje očiju, bol u očima, osećaj peska ili stranog tela u očima.

Fotokeratitis može da se spreči nošenjem naočara koje blokiraju veći deo ultravioletnog zračenja, kao što su naočare za varenje sa adekvatnim filterima, naočare za sunce sa dovoljnom UV zaštitom ili adekvatne naočare za sneg. Snežno slepilo se obično leči tako što se uklanja uzrok (sklanjanje sa sunca, prestanak varenja), pokrivanje očiju i ukoliko ima potrebe može se popiti lek protiv bolova. Fotokeratitis je poznat pod mnogo termina, kao što su: snežno slepilo, blic zavarivača, pečenje očiju i niphablepsia.

Znakovi i simptomi snežnog slepila

Najčešći simptomi uključuju bol, pojačano suzenje očiju, grčenje trepavica, nelagodnost na svetlo i sužene zenice.

Uzrok

Svako konstantno izlaganje UV zracima može da dovede do snežnog slepila. Česti uzroci su i neodgovarajuća zaštitna oprema pri varenju metala. Ovo se često naziva bljesak zavarivača, dok se photokeratitis izazvan velikim izlaganjem sunčevoj svetlosti koja se reflektuje sa snega i leda naziva snežno slepilo. Takođe može biti izazvan refleksijom sa peščanih plaža ili velikih vodenih površina, kao što je tokom jedrenja ili mornara.

Tretman

Bol se može privremeno smanjiti sa kapima za oči sa anestetikom, ali one mogu da posluže samo kao privremeno rešenje za vreme trajanja pregleda i nisu trajno rešenje. Hladne, vlažne obloge stavljene preko očiju i veštačka sočiva mogu da pomognu. Kada se ukloni uzrok, povreda će se sanirati u roku od 24 do 72 sata, za to vreme se preporučuje boravak u mračnoj sobi, uklanjanje kontaktnih sočiva, ne trljajte oči i nošenje naočara za sunce dok simptomi ne nestanu.