Šta treba znati kod bola u oku

Šta treba znati kod bola u oku

Dobro je da znate i mali bol u oku može biti velika briga. Razorodni su uzroci bolu koji može nastati u oku. Po nekada, kao kod povrede oka izvor bola je očigledan. Međutim veoma često teško je znati zašto vas oko boli.

Svaki bol u oku brine čoveka i podstiče da se što pre obrati lekaru za pomoć. Nivo bola nije proporcionalan sa ozbiljnošću uzroka. To znači da relativno mali problem, kao što je blagi nadražaj rožnjače, može da bude veoma bolan i neprijatan. S druge strane pojedina ozbiljna stanja oka, kao što su katarakta, glaukom ili dijabetes ne prati nikakav bol sem subjektivnog i objektivnog slabljenja vida.

Bol je naš prijatelj

Koliko god zvučalo neverovatno moramo zanti da je bol naš prijatelj, jer nam ukazuje da imamo neki problem .Bolovi u oku se drugačije manifestuju i imaju različite simptome koji mogu da pomognu očnom lekaru da otkrije uzrok ili nelagodnost. Najčešće se dožiljavaju kao oštar ubod, pečenje, žerenje, pulsiranje, svrab ili osećaj stranog tela u oku.
Ljudi koji osete očni bol često imaju i zamućeni vid, crvenilo u očima i neprjatnu osetljivost na svetlost. Neretko bol je izazvan iritacijom ili upalom na površini oka.
Učestalija je pojava bola iz prednjeg dela oka zbog stranog tela u oku, erozije rožnjače i suvog oka.
Ređe se javlja bol u očima radi:konjuktivitisa, infekcije oka na površini ili u samom oku, kao i kod iritacije rožnjače zbog nošenja kontaktnih sočiva.

Kad boli iza očiju

Uzrok bola iza očiju su migrene i sinusne infekcije. Kod glavobolja izazvanih migrenom, bol je skoro uvek iza jednog oka i najčešće je praćen bolom na toj strani glave. Sinusne infekcije može pratiti bol obično slabiji od migrene i javlja se iza oba oka.
Kod ovih bolesti bol iza očiju nije za uzbunu, već je samo upozorenje, ipak ukoliko je trajan treba se obratiti oftalmologu kako bi isključili bolesti oka kao uzočnike bola.

Čmičak: bol oko očiju

Najčešći bol koji se javlja oko očiju i projektuje se u samo oko je upala lojnih Mejbamovih žlezda, poznatija kao čmičak. Uzrokuje bol na delu gornjeg ili donjeg kapka i osetljiv je na dodir.
Čmičak ne zahteva hitnu intervenciju lekara i u većini slučajeva se može uspešno izlečiti kod kuće stavljanjem toplih obloga na kapke zajedno sa masažom kapaka tokom nekoliko dana. Ukoliko se čmičak učauri u tvrdu formaciju vrlo lako i brzo se hirurški odstranjuje.

Kompjuter kao uzronik

Čest uzročnik bola oko očiju, odnosno simptoma umornih očiju je uzrokovano višečasovnim radom za računarom. Ovaj problem se rešava čestim pauzama, savetuje se da svakih sat vremena pet minuta gledate kroz prozor u daljinu kako bi ste odmorili oči.

Šta činiti kada bole oči?

Ako imate bilo kakav bol u oku da treba da posetite oftalmologa koji će utvrdili uzrok bola.

Kada je odlazak lekaru je hitan?

  • Ukoliko se bol javi odmah nakon što ste obrađivali metal, sekli drva ili imali druge aktivnosti koje mogu uzrokovati upadanje stranog tela u oko.
  • Ukoliko je bol izazvan povredom oka
  • Ukoliko je bol jak i praćen mutnim vidom i osetljivošću na svetlost
  • Ukoliko ste u skorijem vremenu imali neku intervenciju na oku, uključujući Lasik ili operaciju katarakte
  • Ukoliko vam je oko crveno i suzi
  • Bol je jak, pojavio se iznenada i praćen je glavoboljim, a lečite glaukom

Savet:

Ukoliko vas oko boli nemojte da rizikujete, posetite svog oftalmologa što je brže moguće kako bi utvrdili tačan uzrok i kako bi dobili odgovarajući tretman.