Život sa keratokonusom

Zivot sa keratokonusom

Svaki pacijent različito reaguje na vest da ima keratokonus. Nedostatak znanja često izaziva strah. Postavljajte pitanja i diskutujte o svojim problemima sa Vašim lekarom i drugima koji imaju keratokonus. To će Vam biti korisno i ohrabrujuće.

Život sa keratokonusom je specifičan, za ozdravljenje je neophodno prihvatiti stanje, biti svestan i disciplinovan, učiti i posvetiti vreme. Važno je da prihvatite keratokonus kao činjenicu u Vašem životu i shvatite da morate da se prilagodite tome i da ne odustajete. Vi kontrolišete svoj život, keratokonus ne.

Sa medicinske tačke gledišta, najvažnija stvar koju možete da uradite je da ostanete u kontaktu sa svojim lekarom očiju i pratite njegova uputstva.

Sa emotivne i psihološke tačke gledišta, važno je da razumemo prirodu keratokonusa i da slobodno razgovaramo o tome sa porodicom i prijateljima, da budemo sigurni da oni to razumeju.

Ne postoji bolja terapija od razmene svojih iskustva sa drugima u sličnim okolnostima. Ako je ikako moguće, razgovarajte sa drugim pacijenata koji imaju keratokonus. Uzajamno deljenje zajedničkih iskustava je i korisno i ohrabrujuće.