Vid pod lupom lekara

Što se pre dijagnostikuje nepravilnost, lakše se koriguje vid, kolike god da su moguće. Oštećenje očnog aparata može nastati u svim uzrastima, od rođenja do duboke starosti. Ako se ranije kod dece otkriju anomalije na očima i na vreme počne terapija, mogu se sprečiti vrlo neprijatne posledice.

Strabizam

Za onoga ko ima pogrešan položaj očiju, kažemo da je razrok. U medicini, preciznije u oftalmologiji kaažemo da je to strabizam. Javlja se kod dece u najranijem uzrastu .

Kako izabrati naočare za sunce

Često se misli da sunčeva svetlost zbog zablještenja samo smeta očima, a manje je poznat njen vrlo štetan uticaj na oči. Uz naočare, nošenje šešira sa širokim obodom može da i do 50 odsto smanji količinu UV zraka koja dolazi do oka.

Glaukom tihi krаdljivаc vidа

Vodeći uzrok slepila kod ljudi iznad 40 godina je glaukom, veoma opaka očna bolest. Poznat je kao zelena mrena, zbog specifičnog odsjaja u zahvaćenom oku.

Očuvati zdravlje oka prirodnim putem

Oko je najsofisticiraniji organ u ljudskom telu, omogućava da opažamo svet oko nas. Ima li načina da sami utičemo na očuvanje vida i zdravlja očiju? Evo nekoliko saveta za to:

Šta treba znati kod bola u oku

Dobro je da znate i mali bol u oku može biti velika briga. Razorodni su uzroci bolu koji može nastati u oku. Po nekada, kao kod povrede oka izvor bola je očigledan.

Dobre navike čuvaju oči

Da li znamo kako da čuvamo zdravlje oka i šta zavisi od nas, šta moramo što pre prepustiti lekaru i savremenoj medicini.

Keratokonus istraživanja

Kroz vreme su se vršila brojna istraživanja na temu keratokonusa. Dolazilo se do izuzetnih zaključaka koji su izazvali preokrete u oftalmologiji. Keratokonus je stanje proređene rožnjače.

Pravovremeno reagovanje u lečenju keratokonusa

Savremena dijagnostika omogućava da se vide i vrlo male promene na rožnjači koje ukazuju da li keratokonus napreduje. Ukoliko je rožnjača jako tanka, za rehabilitaciju vida je indikovana lamelarna transplantacija rožnjače.

Keratokonus test i dijagnoza

Dijagnozu keratokonusa određuje vaš oftalmolog. On će pažljivo pogledati vaše simptome, istoriju bolesti i izvesti rutinski pregled oka. Ukoliko postoje neki simptomi Vaš oftalmolog će izvršiti detaljne testove kako bi utvrdio pravi oblik vaše rožnjače.

Kontatktna sočiva za Keratokonus

Ne postoji idealan dizajn sočiva za keratokonus, zato što je svako oko individualno i različito na svoj način. Najbolje kontaktno sočivo za vaše oko je ono koje odgovara vašem oku koje vam je udobno za nošenje i koje koriguje vaš vid.

Recepti za zdravlje oka

Nemojte se iznenaditi sledeći put kad posetite doktora ako vam propiše da konzumirate više zelenog povrća, narandžastih paprika i lososa. Ove i mnoge druge namirnice sadrže visok procenat Nutrena koji su potrebni za celokupno zdravlje i funkcionalnost oka.

Snežno slepilo

Snežno slepilo (Photokeratitis) je veoma bolno stanje oka uzrokovanom izlaganjem očiju ultravioletnim zracima bez dovoljne zaštite. Snežno slepilo je nalik na opekotine od sunca na rožnjači i obično se prometi tek nekoliko sati nakod izlaganja.

Suvo oko

Suvo oko nastaje kada suze ne mogu da adekvatno navlaže naše oko. Može da nastane ili kada oko ne proizvodi dovoljnu količinu suza ili proizvodi suze smanjenog kvaliteta.

Mrežnjača

Mrežnjača je unutrašnji omotač u oku i može se porediti sa filmom unutar jednog fotoaparata. Sastoji se od vidnih ćelija, čepića i štapića koji su osetljivi na svetlost i samim tim se nazivaju fotosenzitivne ćelije.

Daltonizam

Daltonizam je nemogućnost raspoznavanja jedne od tri osnovne boje i predstavlja vid delimičnog slepila. Daltonisti ne mogu da razlikuju crvenu, zelenu i plаvu boju ili zamene jednu boju drugom. Redak slučaj je dа osobа ne vidi boje uopšte.

Bolesti oka

Bolesti oka su brojne i različite. Očne bolesti možemo podeliti u nekoliko grupa. Najčešća podela je prema segmentu, odnosno delu oka koji je zahvaćen.

Kako odabrati oftalmologa?

Kako odabrati oftalmologa je pitanje koje mnoge muči. Za svoje oči želite najbolje, tako želite da i brigu o njihovom zdravstvenom stanju vodi stručan i savestan očni lekar. Poverenje poverite oftalmologu koji ispunjava kriterijume stručnosti i humanosti.

Pet osnovnih vežbi zа jаčаnje očnih mišićа i poboljšаnje vida

Pet osnovnih vežbi zа jаčаnje očnih mišićа i poboljšаnje vida će Vam pomoći da očuvate zdravlje svojih očiju tokom vremena. Vežbe za oči su delotvorne kao i vežbe za bilo koji drugi deo tela.

13 činjenica o oku koje treba da znate

Sigurno ste dosta čitali o zdravlju oka u novinama i na internetu, ili ste se raspitivali kod svog očnog lekara. Ukoliko postoji nešto šta Vas interesuje, ako želite da saznate još saveta za očuvanje vida, pročitajte listu od 13 činjenica o oku koje treba da znate.

Konjuktivitis

Konjuktiva ili očna spojnica je prozirna i glatka sluznica koja prekriva beonjaču i unutrašnju površinu očnog kapka i tako spaja stražnju površinu veđa i očnu jabučicu.

Keratokonus intervju

Dr Nikola Jagodic govori za Studio B o keratokonusu, uzrocima nastanka keratokonusa i mogućim terapijama za njegovo lečenje.

Rožnjača

Rožnjača (cornea) je površinski sloj oka. To je providni deo oka, oblika polulopte. Rožnjača je transparentni prozor u oku koji omogućava da se svetlosni zraci sprovedu u obliku svetlosnih talasa u unutrašnjosti oka davajući objekte koje gledamo.

Kako se dijagnostikuje keratokonus?

Uobičajno dijagnozu postavlja oftalmolog na detaljnom pregledu oka. Rano otkrivanje keratokonusa je teško, ali pomoću suvremenih uređaja možemo sa sigurnošću utvrditi i najraniji stadijum.

Život sa keratokonusom

Svaki pacijent različito reaguje na vest da ima keratokonus. Nedostatak znanja često izaziva strah. Postavljajte pitanja i diskutujte o svojim problemima sa Vašim lekarom i drugima koji imaju keratokonus. To će Vam biti korisno i ohrabrujuće.

Vrste keratokonusa

Postoje različite vrste keratokonusa. Podele se vrše na osnovu više kriterijuma. Keratokonus možemo podeliti na osnovu dva kriterijuma: prema zakrivljenosti rožnjače i prema obliku rožnjače.

Uzroci keratokonusa

Tačan uzrok keratokonusa je nepoznat. Postoje mnoge teorije zasnovane na istraživanju. Ispitivane su i povezanosti uočenih uzroka keratokonusa sa uzrocima drugih bolesti i sa različitim životnim uslovima.

Cross linking

Cross linking ili Ultra B2 metoda je novi oblik lečenja keratokonusa koji se pokazao kao jedina metoda zaustavljanja progresije bolesti. Cilj zahvata je povećanje stupnja umrežavanja kolagena u rožnjači kako bi se ponovno uspostavila zadovoljavajuća mehanička stabilnost.

Keratokonus simptomi

Keratokonus je poremećaj oka, čija se struktura menja iz normalnog u zakrivljeno. Ova bolest može da izazove poremećaj vida kao što su duple slike i osetljivost na svetlo. Keratokonus se obično javlja u dobu adolescencije i između dvadesesete i tridesete godine života.

Keratokonus

Keratokonus je poremećaj zakrivljenosti rožnjače. To je slučaj iskrivljenja I istanjenja rožnjače. To je progresivno oboljenje, u krajnjem slučaju zahteva transplataciju rožnjače.

Najčešća pitanja o keratokonusu

Odgovori na neka od najčešćih pitanja iz oblasti lečenja keratokonusa. Ovde možete dobiti još informacija vezanih za keratokonus. Postavite pitanje i dobićete odgovor u najkraćem roku.